De Bende van Lijp Kot

Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt.
Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man – en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers. Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen.
Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?

Veel historische boeken gaan over bekende personen die hebben geleefd, of over belangrijke perioden uit de geschiedenis, zoals de Gouden Eeuw of de Tweede Wereldoorlog. De bende van Lijp Kot niet. De hoofdpersoon is een doodgewone jongen uit het Aalmoezeniers-weeshuis in de 18e eeuw. Een jongen die ondanks zijn ellende het beste ervan probeert te maken, maar door het lot verandert zijn leven.
Dat is nou juist wat ik interessant vind: een gewone jongen, in een bepaalde eeuw, die op een dag in de problemen komt. Ik vind het geweldig om lezers te laten zien hoe Amsterdam er in die tijd uitzag, welke gewoontes er waren, wat voor kleren ze droegen en hoe ze hun billen afveegden. En een – tot de verbeelding sprekende – buurt als de Duvelshoek kan dan niet ontbreken!